هورمونهای کبدی و مقاومت به انسولین

محققین موفق به شناسایی هورمونی شدند که سبب مقاومت به انسولین می شود و در کبد ساخته و ترشح می شود.

یافته های این تحقیق در مجلۀ cell Metabolism (ماه نوامبر 2010) به چاپ رسیده است. این تحقیق هدف درمانی جدیدی را برای درمان مقاومت به انسولین و بیماری دیابت نوع 2 در اختیار محققین قرار داده است.

دکتر Misu از دانشگاه Kanazawa در ژاپن  معتقد است که تحقیق اخیر از عملکرد ناشناختۀ کبد پرده برداشته و مشخص شده است که کبد در پاتوژنز مقاومت به انسولین از طریق ترشح این هورمون نقش دارد.

محققین قبلاً ژنی را که تولید پروتئین ترشحی می کرد و در کبد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شدیداً نسخه برداری می شد، کشف کرده بودند. بر اساس همین یافته ها دکتر Misu و همکارانش شروع به بررسی کبد و نقش آن در بروز دیابت نوع 2 و مقاومت به انسولین از طریق ترشح پروتئینی که هپاتوکین hepatokines نام گرفت، پرداختند.

همکنون، نتایج آنالیز بیان ژن انتشار یافته و مشخص گردید که چرا کبد به نسخه برداری زیاد از ژن selenprotein p (SeP) در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که مقاوم به انسولین هستند، می پردازد.همچنین میزان SePدر خون افراد مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد سالم افزایش نشان می دهد.  

مطالعات دیگر بروی موش، ارتباط میزان SeP و مقاومت به انسولین را مشخص نمود. زمانیکه محققین به موش های سالم پروتئین SeP می دادند آنها نسبت به انسولین مقاوم شده و میزان قند در خونشان افزایش می یابد. درمانی که از فعالیت پروتئین SeP در کبد موشهای دیابتی و چاق ممانعت نماید، سبب افزایش حساسیت به انسولین و پایین آمدن مقدار قند خون موش می گردد.

دکتر Misu می گوید: قبل از این محل سنتز پروتئین SeP ناشناخته بود، این پروتئین در کبد ساخته می شود و در انتقال عنصر ضروری سلنیوم از کبد به سایر نقاط بدن نقش دارد، اما نقش این پروتئین در هموستازی قند ناشناخته بود. در مورد مقاومت به انسولین دانشمندان تصور نمی کردند که SeP به خودی خود در ایجاد مقاومت به انسولین نقش داشته باشد. دانشمندان معتقد بودند که مقاومت به انسولین به دلیل ترشح هورمون ادیپوکینز (adipokines) از بافت چربی است. اما آنها معتقد بودند که شواهدی دال بر ارتباط بین SeP و ترشح ادیپوکینز وجود دارد، که این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

یافته های این تحقیق مشخص نمود که شاید هورمونهای دیگری از کبد ترشح می شوند که نقش بسیار مهم و متفاوتی در سایر نقاط بدن داشته باشند.

Misu  و همکارانش معتقدند که با اطلاعات بدست آمده از این تحقیق می توان گفت کبد بعنوان یک ارگان اندوکرین از طریق تولید انواع مختلف هپاتوکین ها  عمل خود را اعمال می کند و اختلال در تنظیم و نقص در عملکرد و تولید این هیاتوکین ها می تواند سبب ایجاد بیماریهای مختلف گردد.

منبع:www.sciencedaily.com